Hanuman Chalisa in Hindi: आपका हमारे ब्लॉग में स्वागत है, यह हमारा पहला पोस्ट है, जहां पर हमने भगवान श्री हनुमान के बारे में लेख लिखा है, जिसमें हम आपको श्री हनुमान चालीसा प्रदान करने वाले हैं।

आपको अक्सर बहुत सारे लोगों ने हनुमान चालीसा के जप के फायदों के बारे में बताया होगा। यदि हम सच्चे दिल से और श्रद्धा रख कर हर दिन हनुमान चालीसा का पाठ करते हैं, तो आपको कुछ ही दिनों में अपने जिंदगी में बदलाव देखने को मिलेंगे। 

मानसिक और शारीरिक समस्याएं भी दूर हो जाएगी। ऐसा हम ही दावा नहीं कर रहे हैं, बल्कि अमेरिका में बैठे कुछ बड़े वैज्ञानिकों का भी यही कहना है।

हनुमान चालीसा की जानकारी – Hanuman Chalisa in Hindi 

हनुमान चालीसा को श्री तुलसीदास जी ने लिखा था जो कि 16 वी शताब्दी के संत और कवि थे। इसे अवधी भाषा में लिखा गया था, जिसमें आपको 40 वाक्य देखने को मिलेगी, जिस वजह से इसको हनुमान चालीसा कहा जाता है। 

Hanuman Chalisa in Hindi 

इस हनुमान चालीसा को तुलसीदास जी ने ऐसे लिखा है कि इसे पढ़कर आपको हनुमान जी और श्री राम जी के बारे में बहुत सारी चीजों का वर्णन देखने को मिलेगा, जिसे बहुत खूबसूरती से श्री तुलसीदास जी ने प्रस्तुत किया है।

Hanuman Chalisa Lyrics in Hindi

दोहा

श्रीगुरु चरन सरोज रज निजमनु मुकुरु सुधारि।
बरनउँ रघुबर बिमल जसु जो दायकु फल चारि।।
बुद्धिहीन तनु जानिके, सुमिरौं पवन-कुमार।
बल बुधि बिद्या देहु मोहिं, हरहु कलेस बिकार।।

चौपाई

जय हनुमान ज्ञान गुन सागर।
जय कपीस तिहुं लोक उजागर।।
रामदूत अतुलित बल धामा।
अंजनि-पुत्र पवनसुत नामा।।

महावीर विक्रम बजरंगी।
कुमति निवार सुमति के संगी।।
कंचन वरन विराज सुवेसा।
कानन कुण्डल कुंचित केसा।।

हाथ बज्र औ ध्वजा बिराजै।
काँधे मूँज जनेऊ साजै।
शंकर सुवन केसरीनंदन।
तेज प्रताप महा जग वन्दन।।

विद्यावान गुणी अति चातुर।
राम काज करिबे को आतुर।।
प्रभु चरित्र सुनिबे को रसिया।
राम लखन सीता मन बसिया।।

सूक्ष्म रूप धरि सियहिं दिखावा।
विकट रूप धरि लंक जरावा।।
भीम रूप धरि असुर संहारे।
रामचंद्र के काज संवारे।।

लाय सजीवन लखन जियाये।
श्रीरघुबीर हरषि उर लाये।।
रघुपति कीन्ही बहुत बड़ाई।
तुम मम प्रिय भरतहि सम भाई।।

सहस बदन तुम्हरो जस गावैं।
अस कहि श्रीपति कंठ लगावैं।।
सनकादिक ब्रह्मादि मुनीशा।
नारद सारद सहित अहीसा।।

जम कुबेर दिगपाल जहां ते।
कवि कोविद कहि सके कहाँ ते।।
तुम उपकार सुग्रीवहिं कीन्हा।
राम मिलाय राज पद दीन्हा।।

तुम्हरो मंत्र विभीषन माना।
लंकेश्वर भये सब जग जाना।।
जुग सहस्र योजन पर भानू।
लील्यो ताहि मधुर फल जानू।।

प्रभु मुद्रिका मेलि मुख माहीं।
जलधि लांघि गये अचरज नाहीं।।
दुर्गम काज जगत के जेते।
सुगम अनुग्रह तुम्हरे तेते।।

राम दुआरे तुम रखवारे।
होत न आज्ञा बिनु पैसारे।।
सब सुख लहै तुम्हारी सरना।
तुम रक्षक काहू को डरना।।

आपन तेज सम्हारो आपै।
तीनों लोक हांक तें कांपै।।
भूत पिसाच निकट नहिं आवै।
महाबीर जब नाम सुनावै।।

नासै रोग हरै सब पीरा।
जपत निरंतर हनुमत बीरा।।
संकट तें हनुमान छुड़ावै।
मन क्रम वचन ध्यान जो लावै।।

सब पर राम तपस्वी राजा।
तिनके काज सकल तुम साजा।
और मनोरथ जो कोई लावै।
सोई अमित जीवन फल पावै।।

चारों युग परताप तुम्हारा।
है परसिद्ध जगत उजियारा।।
साधु-संत के तुम रखवारे।
असुर निकंदन राम दुलारे।।

अष्ट सिद्धि नौ निधि के दाता।
अस वर दीन जानकी माता।।
राम रसायन तुम्हरे पासा।
सदा रहो रघुपति के दासा।।

तुम्हरे भजन राम को भावै।
जनम-जनम के दुख बिसरावै।।
अन्त काल रघुबर पुर जाई।
जहाँ जन्म हरि-भक्त कहाई।।

और देवता चित्त न धरई।
हनुमत सेई सर्व सुख करई।।
संकट कटै मिटै सब पीरा।
जो सुमिरै हनुमत बलबीरा।।

जै जै जै हनुमान गोसाईं।
कृपा करहु गुरुदेव की नाईं।।
जो सत बार पाठ कर कोई।
छूटहिं बंदि महा सुख होई।।

जो यह पढ़ै हनुमान चालीसा।
होय सिद्धि साखी गौरीसा।।
तुलसीदास सदा हरि चेरा।
कीजै नाथ हृदय महँ डेरा।।

दोहा 

पवनतनय संकट हरन, मंगल मूरति रूप।
राम लखन सीता सहित, हृदय बसहु सुर भूप।।

Hanuman Chalisa Lyrics in English

|| Doha ||

Sri Guru Charan Saroj Raj Nij Man Mukur Sudhari…
Baranau Raghuvar Bimal Jasu Jo Dayaku Phal Chari…
Buddhiheen Tanu Janike Sumarau Pawan Kumar…
Bal Buddhi Vidya Dehu Mohi Harau Kalesh Vikar…

|| Chaupai ||

Jai Hanuman gyan gun sagar
Jai Kapis tihun lok ujagar
Ram doot atulit bal dhama
Anjaani putra Pavan sut nama…

Mahabir Bikram Bajrangi
Kumati nivar sumati ke sangi
Kanchan varan viraj subesa
Kanan kundal kunchit kesa…

Hath vajra aur dhvaja viraje
Kaandhe moonj janeyu saje
Shankar suvan kesri nandan
Tej pratap maha jag vandan…

Vidyavan guni ati chatur
Ram kaj karibe ko aatur
Prabu charitra sunibe ko rasiya
Ram Lakhan Sita man basiya…

Sukshma roop dhari siyahi dikhava
Vikat roop dhari lank jarava
Bhima roop dhari asur sanghare
Ramachandra ke kaj sanvare…

Laye Sanjivan Lakhan jiyaye
Shri Raghuvir harashi ur laye
Raghupati kinhi bahut badai
Tum mam priye Bharat hi sam bhai…

Sahas badan tumharo yash gaave
Asa kahi Shripati kanth lagaave
Sankadhik Brahmadi Muneesa
Narad Saarad sahit Aheesa…

Yam Kuber Digpaal jahan te
Kavi Kovid kahi sake kahan te
Tum upkar Sugreevahin keenha
Ram milaye rajpad deenha…

Tumharo mantra Vibheeshan maana
Lankeshwar bhaye sab jag jana
Yug sahastra jojan par Bhanu
Leelyo tahi madhur phal janu…

Prabhu mudrika meli mukh mahee
Jaladhi langhi gaye achraj nahee
Durgam kaj jagath ke jete
Sugam anugraha tumhre tete…

Ram dwaare tum rakhvare
Hoat na agya binu paisare
Sub sukh lahae tumhari sar na
Tum rakshak kahu ko dar naa…

Aapan tej samharo aapai
Teenhon lok hank te kanpai
Bhoot pisaach nikat nahin aavai
Mahavir jab naam sunave…

Nase rog harae sab peera
Japat nirantar Hanumant beera
Sankat te Hanuman chudavae
Man kram vachan dhyan jo lavai…

Sab par Ram tapasvee raja
Tin ke kaj sakal Tum saja
Aur manorath jo koi lavai
Soi amit jeevan phal pavai…

Charon jug partap tumhara
Hai persidh jagat ujiyara
Sadhu Sant ke tum rakhware
Asur nikandan Ram dulhare…

Ashta sidhi nav nidhi ke dhata
As var deen Janki mata
Ram rasayan tumhare pasa
Sada raho Raghupati ke dasa…

Tumhare bhajan Ram ko pavai
Janam janam ke dukh bisraavai
Anth kaal Raghuvir pur jayee
Jahan janam Hari Bakht Kahayee…

Aur Devta chit na dharahi
Hanumanth sehi sarve sukh karehi
Sankat kate mite sab peera
Jo sumirai Hanumat balbeera…

Jai Jai Jai Hanuman Gosayin
Kripa karahu Gurudev ki nyahin
Jo sat bar path kare kohi
Chutahi bandhi maha sukh hohi…

Jo yah padhe Hanuman Chalisa
Hoye siddhi sakhi Gaurisa
Tulsidas sada hari chera
Keejai nath hridaye mein dera…

|| Doha ||

Pavan tanay sankat harana, Mangal moorati roop I
Ram Lakhan Sita sahit, Hridaya basahu sur bhoop II

हनुमान चालीसा यूट्यूब पर भी उपलब्ध है:

बहुत सारे लोगों को मानसिक बीमारियां होती है और बहुत सारे लोगों के मन बहुत चंचल रहते हैं, उन लोगों को मेरी सलाह यह है कि एक बार हनुमान चालीसा का पाठ करके जरूर देखें, मन को अच्छा लगेगा और सारी मानसिक बीमारियां भी इससे दूर होती है, यदि हम पूरे मनसे इसे करते हैं तो।

धन्यवाद.

इन्हें भी पढ़े:

Share.

Leave A Reply